Zaden ontkiemen

Om zelf planten te kweken, zijn er natuurlijk zaden nodig. Van belang is dat de zaden van goede kwaliteit zijn, maar het is ook belangrijk om te weten wat voor Spectrum King het zijn. Drie soorten zaden zijn er verkrijgbaar, namelijk:
- Regular zaden
- Feminized zaden
- Autoflowering zaden
Reguliere zaden kunnen zowel vrouwelijke als mannelijke zaden bevatten. Mannelijke planten bevruchten de vrouwelijke planten, waardoor laatstgenoemde minder bloeien en dan ook minder zullen opbrengen. Daarom is het wijsheid om de mannelijke planten aan het begin van de bloeifase weg te halen en dan ook te beginnen met 3 keer zoveel zaden te ontkiemen als benodigd is voor de kweek.
Om er zeker van te zijn dat je alleen vrouwelijke zaden hebt, zijn er gefeminiseerde zaden te krijgen. Bij deze zaden is het genetisch bepaald dat er enkel vrouwelijke planten uit komen.
Autoflowering zaden voor 100% gefeminiseerd. Dit houdt in dat de plant zelf in bloei gaat zonder dat voeding of licht daar iets aan kan beïnvloeden. Over het algemeen heeft dit wel een mindere opbrengst.
Nadat de zaden zijn aangeschaft, kan er ontkiemt gaan worden. Dit kan op 3 manieren:
  • - zaden in water 
  • - zaden in vochtige watten 
  • - zaden in sponzen of grond 
zaden ontkiemen in water
Een gemakkelijke manier om zaden te ontkiemen is door ze in een glas of bak water te werpen. Na 3 tot 5 dagen zullen witte stipjes op de zaden ontstaan en opengaan. Hier komen de wortels uit. Wanneer de wortels 3 mm zijn, kunnen de zaden uit het water gehaald worden om vervolgens in stekkengrond geplaatst te worden. Hierbij is het van belang om het water elke dag te verversen en het in een ruimte te doen waar het rond de 20 graden is.
Zaden in vochtige watten
Een doeltreffender wijze is het ontkiemen in vochtige watten of sponzen. Door gebruik te maken van 2 vochtige watjes kunnen de zaden eenvoudig ontkiemt worden. Hier zijn wel 2 verschillende manier in. Nadat de zaden even in water hebben gezeten en tussen de watjes zijn gelegd, kunnen deze in een schaaltje gelegd worden met daarboven een ander schaaltje op de kop, zodat de zaden in het donker ontkiemt worden. Ook kan er huishoudfolie over het schaaltje gespannen worden en gaatjes voor de lucht, waardoor de zaden in het licht ontkiemt worden. Hierbij moet de vochtigheid dagelijks gecontroleerd worden. De watjes mogen niet te vochtig, maar ook niet te droog zijn. Op deze manier zullen er na enkele dagen worteltjes uit de zaden komen, klaar om in stekkengrond geplaatst te worden.
Zaden in sponzen of grond
De beste manier is om de zaden te ontkiemen in wortelsponzen of steenwol blokjes in een propagator. Hierbij is de eerste stap de sponzen in water te dompelen en vervolgens een zaad in het gaatje in een spons te leggen. Vervolgens kan het gaatje gedicht worden met een hoekje van de spons, zodat er geen licht doorheen komt. De sponzen drogen van buiten naar binnen, zodat al snel te zien is wanneer er water gegeven moet worden. Door alle sponzen in een propagator te zetten, kan er een klimaat gecreëerd worden die gunstig is voor het ontkiemen van de Kweektent. De deksel voorzien van 2 ventilatieopeningen zorgt ervoor dat de vochtigheid beheerst wordt. Door middel van een verwarmingsmat kunt u de temperatuur constant houden door de mat op 22 tot 25 graden in te stellen.

SIMBLAWebsite Builder